Opel plánuje expanziu na ruský trh

14.04.2013 Celý región

Berlín 14. apríla (TASR) - Stratová európska automobilka Opel, ktorá je dcérou amerického koncernu General Motors (GM), plánuje expanziu na ruský trh. Vývoz do Ruska by mal firme pomôcť nahradiť slabý odbyt v západnej Európe. Uviedol to generálny riaditeľ GM Dan Akerson pre nedeľník Bild am Sonntag, z ktorého cituje agentúra Reuters.

"Rusko má pre Opel veľký význam," vyhlásil Akerson. "V priebehu niekoľkých rokov môže byť ruský trh s väčší ako nemecký," dodal.

Opel pokračuje vo svojej exportnej kampani. Minulý rok automobilka vstúpila na trh v Austrálii, Chile a Singapure a tento rok v Spojených arabských emirátoch.

Šéf automobilky Karl-Thomas Neumann pripomenul, že v Rusku má Opel "imidž prémiovej značky". Vlani Opel predal v Rusku 80.000 vozidiel. Ďalším významným trhom pre firmu sa stáva Turecko, kde minulý rok dodala 50.000 vozidiel.

Opel, ktorý sa v Británii predáva pod značkou Vauxhall, je stratový posledných 13 rokov. Práve fakt, že Opel prináša GM dlhodobo straty, vyvolal špekulácie, že Američania by mohli Opel predať. Namiesto toho však Akerson na zasadnutí správnej rady, ktoré sa uskutočnila 11. apríla v nemeckom Rüsselsheime, povedal, že americký koncern plánuje investovať do svojej európskej divízie do konca roku 2016 vyše 5 miliárd USD (3,83 miliardy eur). Dodal, že GM ako globálna firma "potrebuje silnú pozíciu aj na európskom trhu".

"Opel je kľúčom k nášmu úspechu a má plnú podporu materskej spoločnosti," povedal Akerson.

Minulý rok zaznamenala firma Opel prevádzkovú stratu 1,8 miliardy USD, čo je výrazný rast oproti strate 700 miliónov USD v roku 2011.
 

Vyberte región